SATU PERINGATAN!!

SATU PERINGATAN!!

KUBUR SETIAP HARI MENYERU MANUSIA SEBANYAK LIMA KALI;

1. Aku rumah yang terpencil,
Maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.

2. Aku rumah yang gelap,
Maka teranglah aku dengan selalu solat malam.

3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu,
Maka bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa,
Maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.

5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir,
Maka banyaklah bacaan "Laa ilaha illallah, Muhammadur Rasulullah",supaya kamu dapat jawapan kepadanya.


Lima Jenis Racun dan Lima Penawarnya;

1. Dunia itu racun,
Zuhud itu ubatnya.

2. Harta itu racun,
Zakat itu ubatnya.

3. Perkataan yang sia-sia itu racun,
Zikir itu ubatnya.

4. Seluruh umur itu racun,
Taat itu ubatnya.

5. Seluruh tahun itu racun,
Ramadhan itu ubatnya.

......wallahualam
Best friend

Best friend

もう大丈夫心配ないと 泣きそうな私の側で
いつも変わらない笑顔で 囁いてくれた
まだ まだ まだ やれるよ だっていつでも輝いてる
時には急ぎ過ぎて 見失う事もあるよ仕方ない
ずっと見守っているからって笑顔で いつもの様に抱きしめた
あなたの笑顔に 何度助けられただろう
ありがとう ありがとう Best Friend

こんなに沢山の幸せ感じるときは 瞬間で
ここにいる全ての仲間から 最高のプレゼント
まだ まだ まだ やれるよ だっていつでもみんな側にいる
きっと今ここでやり遂げられること どんなことも力に変わる
ずっと見守っているからって笑顔で いつもの様に抱きしめた
みんなの笑顔に 何度助けられただろう
ありがとう ありがとう Best Friend

時には急ぎ過ぎて 見失う事もあるよ仕方ない
ずっと見守っているからって笑顔で いつもの様に抱きしめた
あなたの笑顔に 何度助けられただろう
ありがとう ありがとう Best Friend
ずっと ずっと ずっと Best Friend

.......
240609-240611

240609-240611

segalanya bermula pada 24 jun 09. ketika itu sedang sarapan pagi dgn seseorang. aku telah dihasut, dipaksa, dipujuk dan yg sewaktu dengannya agar buat satu blog.

akhirnya dengan terpaksa rela hati aku memenuhi permintaannya dan secara rasminya aku bergelar blogger pada 25 jun 09 apabila entri pertama dipost ke blog. blog lama. ada antara korang yg tahu blog itu.

pada saat itu hingga ke hari ini aku masih belum jemu bloggin. masih bersemangat utk update walaupun blog aku tidak sehebat atau popular blog2 orang lain.

terima kasih kpd 'dia'. tanpanya mungkin aku tak jadi seorang blogger pun. blog pertama aku wujud kerana dia dan aku tutup pun kerana dia. ok, itu cerita lama aku nak lupa semua

terima kasih jugak kpd Husz aka kakak Megan Fox =p sebab jd orang pertama yg komen kat blog aku dulu sampai sekarang. hehehe selamat meningkat tua Husz lgi satu dua hari lagi hari lahir ko kan. semoga ko cepat2 kawen dan agar terbuka juga hati ko nak sokong The Reds.

dan yg tidak dilupakan Arin. terima kasih banyak. blog ini (Nightwishez) wujud kerananya.

akhir kata, terima kasih jugak kpd korang semua yg sudi singgah kat sini...Atiqah, Nabilah, Ceroi, Aina (Dyna Yvonne),Seksi Bani, Kakzakie, Anies, Kak Ati, Papa Mifz, Ostat Fahmi kokser kokdam, Lya Colours, lyana,Dilla Ady, Wahida, Jedi, Bigdaddyz, Ainnoraini, Chichi, Miss Tira,& Bro Ery, Sophie dan ramai lagilah


hmm rasa cam nak rehat...

Bosawnyeee pokok

Pengawas Hutan, Mohd Razaman Omar,53 (kiri) bersama rakannya, Abdul Karim Yusoff,55 sedang mengukur lilitan 14.3 meter lebar pokok Meranti Bukit yang berusia lebih 1000 tahun dengan ketinggian 40 meter dipercayai tertua dan terbesar di dunia dan diiktiraf dalam Malaysia Book of Record pada 2007. Ia terletak di Hutan Simpan Kekal Sungai Relai, Kuala Krai sempadan Gua Musang.


kalau dh berusia lebih 1000 tahun maknanya sejak Nabi SAW masih hidup pokok tu dah bertapak kat situ dan berapa lama lagi agaknya ia akan hidup..... Wallahualam
Tiga hari takde air

Tiga hari takde air

Hampir 800,000 pengguna di beberapa kawasan kediaman dan komersial penting di sekitar Lembah Klang terputus bekalan air selama 48 jam bermula pagi ini hingga pagi Jumaat ekoran kerja-kerja penyelenggaraan Loji Rawatan Air Sungai Selangor


berita penuh sila klik: http://www.kosmo.com.my


so, simpan air mencukupi. yg paling penting adalah utk mensucikan diri termasuk juga utk mandi wajib hehe

bagi mandi yg tak wajib tu elok ala kadar jela takpon puasa je mandi selama tiga hari. ada bau tak kalau tak mandi tiga hari? ada bau masyam tak?

sape yg pernah tak mandi selama tiga hari ea sila angkat tangan hohoho

3rd Kit 2011/2012

ini adalah jersi ketiga The Reds bagi musim 2011/12 akan datang. nampaknya Liverpool telah kembali ke masa silam 120 tahun dahulu yg mana warna biru dan putih adalah warna asal sebelum ditukar kpd merah pada tahun 1964 oleh Bill Shankly.

bagi sebahagian kipas susah mati, warna ini tidak dpt diterima oleh mereka. Dalam website live4liverpool sejumlah penyokong dikatakan akan memboikot jersi tersebut.

bagi aku jersi ini cantik jugak tapi nampak tidak kena dgn Liverpool


nampak ayu je Gerrard bila memakai jersi nih hehe
apa pun xkisahlah sbb ini jersi utk away. jersi home tetap warna merah menyala.


Cer citer

Cer citer

Mamat Khalid, akan tampil dengan karya terbaru iaitu drama bersiri 13 episod bertajuk 'Cer Citer' yang bakal ditayangkan di saluran Astro Warna, 11 Ogos depan.

Drama itu yang masih mengekalkan genre komedi seram dan berdurasi setengah jam bagi setiap episod itu sudah memulakan penggambarannya pada 17 Mei lalu.

Setiap episod yang dipaparkan akan menampilkan kisah seram yang berbeza serta judul berlainan seperti Cer Citer, Ambulanku, Pak Man Degil, Che Embun, Penumpang Malam, Keluhanku dan Check-In

Siri drama ini tetap menampilkan beberapa pelakon sama yang ditampilkan dalam filem HKLBR termasuk Man Kadir (Pak Jabit), Syed Mohamad Asri (Usop Wilcha), Delimawati, Pekin, Dewa dan Sofi Jikan serta pelakon popular lain seperti Rashidi Ishak dan Jue Aziz

menurut Mamat lagi ada beberapa filem yang akan dibuat pada tahun ini antaranya Abie dan Bhabjan Lawan Han... , Usop Wilca & Werewolf Dari Bangladesh....ahahaaa yg ni mesti best

moh pakat tengok gerhana bulan penuh


Pada awal pagi 16 Jun 2011 nanti, penduduk di Malaysia berpeluang menyaksikan Gerhana Bulan Penuh sekali lagi. Ia akan bermula dari jam 1.22 pagi, yang mana ketika itu, Bulan baru sahaja memasuki kawasan bayang-bayang penumbra. Kemudian ia akan memasuki kawasan bayang-bayang umbra pada jam 2.22 pagi.

Fasa Gerhana Penuh secara rasminya akan bermula pada jam 3.21 pagi sehinggalah 5.02 pagi. Kemuncak gerhana ialah pada jam 4.12 pagi.

Gerhana Bulan Penuh esok akan disambut dengan riuh-rendah di internet dengan kemasukan 2 buah social network popular Facebook dan Twitter sebagai media hebahan anda. Di Facebook, pihak Agensi Angkasa Negara telah menyediakan sebuah Page khas bernama Malaysia Lunar Eclipse, yang mana anda akan memperolehi laporan rasmi dan foto secara langsung dari pelapor pelapor di seluruh Malaysia.

http://www.facebook.com/pages/Malaysia-Lunar-Eclipse/183728175008627


Jika anda ingin pos foto sendiri, boleh terus paparkan di Facebook FalakOnline, komuniti peminat astronomi Malaysia.


http://www.facebook.com/falakonline


Jika anda kaki Twitter, jom kita sama-sama hebahkan di dunia twitter dengan hastag

http://twitter.com/#!/search/%23mygerhanabulan



sumber: http://www.falak-online.net/portalfalak/



p/s: terima kasih Atiqah :D :p ...tym tido tu....klu tgk bola xpe pulak hehe

................................
Senyum

Senyum

Senyum senyum senyum
Senyum senyum

Verse

Kacak luar
Kacak dalam
Kacak dengar sini
Kalau saya senyum
Awak mesti senyum sekali
Kalau kita senyum
Semua orang berjangkit
Bila semua orang senyum
Dunia tiada penyakit

Chorus

Senyum
Tak perlu kata apa-apa

Senyum
Tak perlu kata apa-apa

Senyum
Tak perlu kata apa-apa

Senyum
tak perlu kata apa-apa

Akhirnya sempurna tiga album pertama
Bunyi macam koleksi hits terbaik orang lama
Dah ku kata ku takkan henti sampai tua bangka
Kalau habis abjad aku rap dengan angka
Satu dua tiga anugerah diterima
Oh itu tahun lepas tahun ini cuma dua
Tersenyum tiap kali kalah dengan Nurhaliza
Ditertawakan oleh anakku Inca Medina

Oh Inca Medina orang secantik nama
Cantik luar cantik dalam cantik macam mama
Hati macam grandmanya anginnya macam papa
Kalau dah merajuk nampak muncung sampai sana
Sebelum jadi drama dah tahu nak buat apa
Nyanyi balik lagu ayat lama ayat mama
Wanita hari ini jaga sensitiviti
Kalau buah hati merajuk boleh cuba ayat ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

Ulang Verse
Ulang Chorus

Ay buai tinggi-tinggi sampai ke puncak awan
Dengan kumulus dan nimbus aku berkawan
Aku bukan rupawan aku bukan jutawan
Tapi aku punya satu senyuman yang menawan

Baru mukadimah nampak macam sudah tertawan
Dengar kata hati perasaan jangan dilawan
Kalau takut mula-mula kita boleh berkawan
Duduk dulu biar ku belanja kopi secawan
Apa rasa sentiasa jadi bahan perhatian
Apa rasa jadi cantik kacuk cina pakistan
Apa rasa jadi seksi suka tak diperhatikan
Apa rasanya terima bertubi-tubi puji-pujian

Tu boleh pun senyum cantiknya gigi
Sepuluh markah penuh seharusnya ku beri
Wanita hari ini harus pepandai puji
Kalau dia jual mahal boleh cuba lagu ini

Ay cantik luar cantik dalam cantik dengar sini
Kalau cantik senyum cantik mesti cantik lagi
Senyum sikit nak tengok ada tak lesung pipit
Kalau tak ada pun aku masih mahu cubit

. . . . . . . . . . . . .
Bercuti seminggu, lelaki hanya bawa 3 helai seluar dalam sahaja ahaks

Bercuti seminggu, lelaki hanya bawa 3 helai seluar dalam sahaja ahaks

Mengikut kajian yg dijalankan laman web percutian Britain, lelaki hanya perlu tiga helai seluar dalam apabila bercuti seminggu manakala wanita pula membawa 10 helai

Perkara itu diketahui selepas penyelidik menyoal 1,294 lelaki dan wanita Britain yang pernah bercuti seminggu sejak 12 bulan lalu.

Ketika memberi alasan mengapa hanya perlu tiga helai saja, 12 peratus responden lelaki berkata mereka akan membasuhnya ketika cuti manakala 37 peratus lagi berkata mereka menghabiskan lebih banyak masa dalam pakaian mandi.

Kajian itu juga mendapati wanita negara itu membawa 34 barang ketika bercuti sedangkan lelaki hanya membawa 14.

Lelaki menggunakan barang yang dibawa bercuti sebanyak 98 peratus manakala wanita 62 peratus saja.

Selain itu, 47 peratus wanita membeli pakaian baru ketika di luar negara tetapi hanya enam peratus lelaki membeli pakaian ketika bercuti.


itu org kt London sana..kalau org kita berapa helai pulak yg dibawanya ye ehehee


my favorite songs list

my favorite songs list

apa yg korang buat bila bosan ek. bagi aku tym2 bosan, xde kerja nak buat aku suka dengar lagu.

korang suka tak dgr lagu?..haaaaa tak suka? huhuuhu

oklah ini antara lagu2 yg aku suka layan boleh dikatakan hari2 aku dengar

inilah dia.....

Helloween - Forever And One
Helloween ft Candice Night - Light The Universe

Nightwish - Sleeping Sun
Nightwish - The Phantom and the opera
Nightwish - Ever Dream
Nightwish - She Is My Sin

Tarja Turunen - Until My Last Breath

Beto Vazquez Infinity - Promises Under The Rain

Metallica - Nothing Else Matters

Celine Dion - The Power of The dream

A7x - Afterlife
A7x - Warmness Of The Soul
A7x - Dear God

Ana Johnsson - The Harder We Fall

Avril Lavigne - I Will Be

Van Halen - Cant Stop Loving You

Bon Jovi - Always
Bon Jovi - Ill Be There For You

U2 - Beautiful Day

Aerosmith - Crazy
Aerosmith - I Dont Want To Miss A thing


hahahaa tu dia....banyak lagi la. tpi yg aku senaraikan tu memang aku dengar hari2. kebanyakannya berentak slow rock, ballad inggeris. lagu melayu pon aku dgr. biasanya lagu2 zaman rock kapak hehe best.

kalau zaman sekolah dulu aku lebih suka layan lagu2 metal. sekarang pon masih dgr lagu2 heavy tu tpi dh kurang sikit.

korang pulak apa lagu yg korang dengar hari2 ek.

citer skit. mungkin aku boleh layan pulak lagu yg korang dengar tu huhuu

ok, adiossS

Always

dituju kpd 'seseorang'....yg pastinya dia xtahu
sebab keujudan blog ni pon tak inform kpdnya
tak kisahlah.....




This romeo is bleeding

But you can't see his blood
It's nothing but some feelings
That this old dog kicked up

It's been raining since you left me
Now I'm drowning in the flood
You see I've always been a fighter
But without you I give up

Now I can't sing a love song
Like the way it's meant to be
Well, I guess I'm not that good anymore
But baby, that's just me

And I will love you, baby - Always
And I'll be there forever and a day - Always
I'll be there till the stars don't shine
Till the heavens burst and
The words don't rhyme
And I know when I die, you'll be on my mind
And I'll love you - Always

Now your pictures that you left behind
Are just memories of a different life
Some that made us laugh, some that made us cry
One that made you have to say goodbye
What I'd give to run my fingers through your hair
To touch your lips, to hold you near
When you say your prayers try to understand
I've made mistakes, I'm just a man

When he holds you close, when he pulls you near
When he says the words you've been needing to hear
I'll wish I was him 'cause those words are mine
To say to you till the end of time

Yeah, I will love you baby - Always
And I'll be there forever and a day - Always

If you told me to cry for you
I could
If you told me to die for you
I would
Take a look at my face
There's no price I won't pay
To say these words to you

Well, there ain't no luck
In these loaded dice
But baby if you give me just one more try
We can pack up our old dreams
And our old lives
We'll find a place where the sun still shines

And I will love you, baby - Always
And I'll be there forever and a day - Always
I'll be there till the stars don't shine
Till the heavens burst and
The words don't rhyme
And I know when I die, you'll be on my mind
And I'll love you - Always

......................................


to NH
Fakta Menarik Tentang Wanita

Fakta Menarik Tentang Wanita

MENGENAI WANITA

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan ramadhan,memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, "Suaminya. "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung diudara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s.a.w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r.a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka. "Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah. Wanitalah sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakkan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah.

http://crochetkakngah.blogspot.com