Semoga semuanya selamat

Semoga semuanya selamat

tak nak membebel panjanglah...

ok, 1st..

selamat pengantin baru kepada Aki Lala a.k.a Juryana dan pasangannya. semoga perkahwinan itu berkekalan hingga akhir hayat. terkilan juga sebab tak dapat nak meraikan majlis itu yang berlangsung di Kluang, Johor sana.


seterusnya..

selamat berkonvokesyen kepada Nurul Atiqah dan juga Nurul Ain di oversea sana hehe. tahniah. selepas ni mungkin boleh sambung master atau terus cari kerja tetap.


dan...

selamat menyambut tahun baru Hijrah 1433H. meningkat setahun lagi umur kita. maknanya masa untuk kita dijemput untuk bertemu Allah SWT dah semakin dekat.

insyaAllah jika umur panjang diharapkan tahun 1433H akan lebih baik dari tahun sebelumnya. amin.


"semoga kita semua selamat dan sentiasa di rahmati Allah SWt setiap masa. amin"

Realitinya

duit kertas sebenarnya diperbuat dari kapas bukannya kertas


sebanyak 4082kg bunga ros akan dapat menghasilkan
hanya 0.972kg ekstrak untuk dijadikan bahan campuran
di dalam pembuatan minyak wangi


gajah adalah satu-satunya haiwan yang tidak boleh melompat


Sandwich Island adalah nama lama bagi Pulau Hawai


kucing, unta dan zirafah berjalan dengan cara
kaki kanan, kaki kanan...kaki kiri, kaki kiri.
sesiapa ada bela kucing cuba tengok. betul atau tak


Seekor kuda mempunyai 18 tulang lebih dari manusia


Winston Churchill perdana Menteri Britain lahir di dalam tandas
wanita ketika majlis tari-menari
Seronok bekerja

Seronok bekerja

Dalam buku 55 Petua seronok bekerja karya Dato Dr Fadzilah Kamsah ada disentuh mengenai pemberian bonus oleh majikan.

menurut penulis, tujuan utama pemberian bonus bukan semata-mata kerana kita perlu memberikan ganjaran bonus tetapi bagi menggembirakan hati pekerja. oleh itu cara terbaik harus difikirkan bagaimana cara untuk membahagiakn bonus tersebut selain dari memberikan wang tunai.

salah seorang majikan yang kreatif dalam pemberian bonus kepada kakitangannya ialah Dr Jeff Alexander.

siapa Dr Jeff Alexander?

beliau adalah seorang doktor gigi di Youthful Tooth. suatu hari beliau ingin memberi bonus sebanyak $200 kepada kakitangannya. lalu dia terfikir kalau dimasukkan wang bonus itu ke dalam gaji bulanan sudah tentu ia tidak disedari oleh pekerjanya kerana mungkin mereka akan menggunakannya untuk membayar bil, membeli lampin pakai buang atau bermacam perkara lagi yang tidak memberi kenangan berpanjangan.

lalu Dr Jeff mendapat satu idea kreatif. Dia mengarahkan supaya pejabatnya ditutup selama 2 jam pada tengah hari. kemudian dia membawa kesemua 35 orang stafnya ke sebuah kompleks membeli-belah. di situ mereka berkumpul dalam bentuk bulatan dan Dr Jeff kemudiannya memerikan setiap orang sekeping sampul surat beserta bonus $200.

"duit itu bukan duit kamu semua" jelas Dr Jeff

kakitangannya tidak mempunyai apa-apa idea tentang duit itu.

"tetapi apa-apa sahaja barang yang kamu beli daripada sekarang akan jadi milik kamu. peraturannya adalah kamu semua perlu membelanjakan semua wang tadi untuk diri kamu. masa yang diberikan adalah sejam dan kamu mesti membeli sekurang-kurangnya lima jenis barangan. duit baki yang tidak habis dalam masa sejam perlu dikembalikan. kita mulakan sekarang" dr Jeff memberikan penerangan panjang lebar.

pekerjanya seperti terkejut seketika namun kemudiannya bergegas melakukan tugasan yang menyeronokkan itu.


satu idea yang menarik bukan?






(55 Petua Seronok Bekerja - Dato Dr. Mohd Fadzilah Kamsah & Ahmad Fadzil Yusuf)
Nabi tidak mengamalkan sesuatu yang sia-sia

Nabi tidak mengamalkan sesuatu yang sia-sia

tahukah anda salah satu sunnah Nabi adalah menyimpan janggut. kita tidak pernah tahu atau nak ambil tahu apa istimewanya atau kelebihan menyimpan janggut selain ianya diamalkan oleh Rasulullah SAW.

namun di zaman sains dan teknologi ini ada saintis telah membuat kajian mengenai janggut lelaki.


Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita. Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita.

SUBHANALLAH!

Caranya bagaimana? Hanya melalui sentuhan. Jadi kepada sesiapa yang belum punya anak kerana ada masalah kesuburan, ataupun jarang anak dan mahu dirapatkan lagi, mintalah suami simpan janggut, dan belailah selalu janggut suamimu itu.

Ini sekali gus jadi bukti apa yang disaran oleh Islam sejak zaman silam, boleh dibuktikan secara saintifik akan hikmah dan kelebihannya.


moh kita sama-sama mengamalkan sunnha Nabi ini..



dipetik dari sinar harian...tulisan Oleh : MUHAMAD MAT YAKIM

Guinness World Records day - 17th Nov, 2011

Colin Furze rides the worlds fastest mobility scooter, with a top speed of 115.21km per hour, during the annual Guinness World Records Day in London


Paul "Tiny" Sturgess - the world's tallest professional basketball player at 2.31cm (7ft 7.26 inches) currently playing for the Harlem Globetrotters - is measured at Guinness World Records day in Canary Wharf, London


British inventor Edd China rides the world's fastest toilet - with a top speed of 68km/h - during a race at the seventh annual Guinness World Records Day in London


People attempt to set a new world record for the most people in a pair of underpants at Guinness World Records day in Canary Wharf, London


Stuntman Denni Duesterhoeft attempts to break the current Guinness world record as a 'human torch' in Hamburg, Germany. He ran for a distance of 120 metres, covered in flames.


People stand on the world's largest and longest 3D anamorphic street painting, which is 60.46 metres long with a surface area of 892 metres square, by British artist Joe Hill in Canary Wharf, London


Mirco Della Vecchia - an internationally recognised chocolate master and already record holder for the largest chocolate sculpture and the tallest ice cream - has set a new record by making a 15.09 m long and 2.03 m wide chocolate bar


Stuntman Joe Alexander catches an arrow blindfolded in Hamburg. He caught four arrows in two minutes


Ahmed Tafzi in action opening as many bottle caps as he can, with the help of his head, in Hamburg. He managed to open 24 bottles in one minute.


The largest photo mosaic measuring 1,562.39 square metres and containing 137,200 individual photographs was achieved by Smile-one Taichi Matsumoto in Nagoya, Japan


Largest Hula Hoop workout consisted of 221 students from Longleaf Elementary School in New Port Richey, Florida. The participants danced for 1 minute 44 seconds


Jana Vernunft from Hamburg breaks a wooden board with a weight attachted to her hair in Hamburg. Jana broke a total of 10 boards - a new record



http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/uknews/8896151/Guinness-World-Records-day.html

Umbrella Coat Raincoat

ketika musim hujan sekarang inilah fesyen yang boleh dipakai iaitu "umbrella coat raincoat" dijamin anda tidak kebasahan


kalau dilihat dari sisi macam bumbung beca kan ehehe

amacam? ok tak? tak payah lagi susah payah nak
pegang payung...selamba je jalan dalam hujan
bak kata penciptanya lagi.....Miss Athanasia Leivaditou "the Umbrella Coat Raincoat would allow people to carry their shopping without the need to waste one hand holding up an umbrella".
Jangan main air banjir...lintah masuk alat sulit

Jangan main air banjir...lintah masuk alat sulit

Pelajar perempuan di negeri Kelantan dinasihatkan supaya tidak 'ghairah' bermain dan mandi air banjir bagi mengelakkan berulangnya kes lintah memasuki alat sulit seperti yang dilaporkan tahun lalu.

Pengarah Pelajaran Negeri Hussain Awang berkata, pada musim banjir tahun lalu, seramai 13 orang pelajar perempuan di negeri ini yang bermain dan mandi air banjir telah dimasuki lintah dalam alat sulit mangsa.

“Jadi saya ingin menasihatkan pelajar perempuan supaya tidak bermain banjir bagi mengelak kejadian serupa berulang kerana ia boleh mengancam nyawa mereka akibat pendarahan dalaman,” katanya.



so, dengar nasihat tu ye, kang tak pasal-pasal lintah masuk dalam tuuuu bahaya woiii



kosmoonline (16/11/11)