Kisah Misteri - Tunjungan Plaza Menjadi Rumah Sakit Hantu

Tunjungan Plaza Menjadi Rumah Sakit Hantu
 

Dunia Seram - Bagi warga Surabaya, Jawa Timur, siapa yang tak tahu cerita misteri Rumah Sakit Simpang. Bangunan rumah sakit yang kini sudah disulap menjadi mal sekitar tahun 80-an itu menyimpan banyak cerita-cerita hantu.
Salah satunya kisah pohon beringin raksasa yang tak bisa ditebang meski bangunan Delta Plaza sudah berdiri megah kala itu. Ada lagi kisah hantu Suster Gepeng, seorang suster Rumah Sakit dr Soetomo, Surabaya, yang meninggal karena terjepit lift.

Semua itu menjadi ide tim kreativitas wahana hiburan Rumah Sakit Hantu (RSH) ala Simpang Hospital yang digelar di Tunjungan Plaza I Surabaya, Selasa (28/8). Koordinator RSH, Ari Sungkar mengatakan, pameran rumah hantu ini merupakan event ke-40 dan kali kedua digelar di Kota Pahlawan, sebutan lain Kota Surabaya.

"Sebelumnya kita pernah menggelar di Royal Plaza, namun yang paling ramai pengunjung ketika RSH digelar di Tunjungan Plaza," kata dia. Karena dari sekian banyak tema rumah hantu, kata dia, yang sesuai dengan Kota Surabaya adalah kisah hantu di Rumah Sakit Simpang.

"Setiap hari, jumlah pengunjung mencapai 1.500 hingga 2.000 pengunjung, mulai usia anak-anak hingga orangtua. Dan yang paling banyak adalah pelajar," terang Ari.

Meski sekolah libur panjang dan memasuki masa kerja pasca libur Hari Raya, kata dia, RSH yang digelar di Plaza Surabaya lantai VI sejak 19 Agustus lalu, hingga hari ini masih dipadati pengunjung.

Dari sekian banyak pengunjung setip harinya, panitia acara mencatat: 107 pengunjung kaget, menangis (761), salah peluk (42), pingsan (67), menabrak dinding 18 orang.

Bahkan, para pengunjung usai memasuki Simpang Hospital, mereka mencorat-coret dinding komentar dengan kalimat marah seperti: "Pocong sialaaaannnnn, Hantu gillllaaaa," dan komentar penuh amarah dan geli mereka lontarkan. Menurut Ari, beberapa krunya yang berperan sebagai hantu sering juga menjadi korban amarah pengunjung yang kaget atau ketakutan.

"Ada yang dipukul pengunjung, bahkan muka tokoh hantu ada yang disiram dengan lem. Makanya untuk mengantisipasi itu, kita juga melarang pengunjung membawa barang-barang berbahaya saat masuk ke area rumah hantu ini," sambung Ari lagi.

Bayangkan, ketika memasuki area Simpang Hospital, yang cukup dengan harga tiket Rp 15 ribu itu, hidung pengunjung disuguhi bau kemenyan yang menyengat, suara misteri dan special efek yang cukup mendukung kengerian.

Memasuki ruangan yang hanya diterangi lampu 3 watt, pengunjung disambut hantu Wewe, Kuntilanak, dan ketika berada di area pemakaman, giliran hantu lelaki dengan muka rusak, Suster Ngesot di ruang mayat rumah sakit, hantu Pocong, hantu perempuan dengan badan terputus hingga hantu Tuyul di pintu keluar.

"Total ada 16 aktor dan aktris yang memerankan tokoh hantu," kata Ari lagi. Tak cukup hanya di situ, para hantu-hantu penghuni Simpang Hospital ini juga keluar sarang mengejar para pengunjung yang lari ketakutan, bahkan ada yang terjatuh hingga pingsan karena ketakutan.

Para pengunjung juga bisa berfoto bareng dengan hantu perempuan yang berjaga di depan loket karcis. Panitia juga menyediakan aksesoris hantu bagi pengunjung yang ingin mengoleksinya.

"Harganya macam-macam, mulai Rp 20 ribu hingga Rp 100 ribu," kata salah satu pengunjung yang membeli topeng hantu. Sementara itu, meski tahu resiko ketakutan ketika berada di Simpang Hospital, tidak menyurutkan nyali pengunjung untuk uji nyali.

"Sebenarnya kita bisa melihat waktu liburan kemarin. Tapi kita baru bisa ketemuan sama teman-teman sekolah kita masuk sekolah. Kalau lihat bareng-bareng sama teman kan lebih seru," terang Santi, pengunjung dari salah satu siswa SMAN 6 Surabaya.

Kisah Seram - Hantu Sungai




Dunia Seram - Ni cerita mak mertua aku, waktu ni lewat tahun 1970 an la…. Waktu ni dok basuh kain kat sungai lagi… kat sungai depan umah mak mertua ku ada pelantar untuk orang basuh kain… seberang sungai umah mak mertua aku waktu tu hutan lagi… kerajaan belum buat taman perumahan lagi… ada satu petang lepas asar, dia turun basuh kain kat sungai bawak kakak ipar aku yang no 1, kak ira nama dia… dalam 5 tahun macam tu… sambil dia dok basuh kain, dia dok tengok2 gakla kak ira aku ni... okla takde ape2… dekat nak habis dah basuh kain, tinggal nak bilas je kot… mula2 tu, dia tengok kak ira elok je dok main air… kak ira aku ni dok meniarap atas pelantar dan tangan dia dok main2 la ngan air tu.. dok tepuk2 air tu… elok mak mertua aku tengok balik kat kain dia… kecebur.. dia dengar orang jatuh dalam air, dia tengok2 kak ira dah hilang… apa lagi kalut la dia.. mak mertua aku ni tak reti berenang.. dia pi kat tempat kak ira jatuh tu… kan bila mula jatuh dalam air, selalunya kita akan tenggelam timbul kan… kak ira aku ni tak, dia tenggelam terus macam ada orang tarik kaki dia… yang mak mertua aku ni, dia dok gagau je tangan dia dalam air, gagau sampai hampir sebelah badan dia masuk dalam air…. Sambil dok gagau tu dia azan, dia baca la ayat2 yang dia tau… dalam dia dok gagau tu.. dia terasa mcm rambut… apa lagi dia genggam rambut tu dia tarik sekuat2 hati… Alhamdulillah… dapat kak ira, tapi kak ira diam je.. muka biru… mak mertua aku nangis dah waktu tu… sambil dok gagau tu pun dia dah nangis dah… kebetulan pak mertua aku balik… dia bagi CPR kat kak ira… tekan dada kak ira… senyap je… last dia dukung peluk kak ira… tau tau kak ira terbatuk… keluar air dari mulut… kak ira bernyawa mcm orang penat… pak mertua aku dukung kak ira balik umah… mak mertua aku ikut belakang… kain basuhan tu dia tinggal je kat situ… sampai umah dia balut kat ira ngan kain selimut tebal2… amik secawan air, baca doa, hembus… sapu muka kak ira… muka kak ira merah balik…
Mak mertua aku salin baju, teman kak ira… anak perempuan pertama tu.. yang 3 lagi abang… memang sayang lebih la… lama2… mak mertua aku tanya kak ira mcmana dia boleh jatuh dlm air… kak ira ceritala… dalam dia dok tepuk2 air tu dia nmpak ikan cantik sangat… dia nak tangkap…. Tau tau dia jatuh sungai, pastu kaki dia mcm ada orang tarik…. Malam tu pak mertua aku mimpi, ada suara cakap,” tu aku baru uji sikit, kalau aku nak amik terus pun boleh”. (Cis berlagak…)
Lepas tu mak mertua aku tak berani basuh kain kat sungai, kalau dia basuh pun, dia tak bawak anak sekali dah… baju basuhan dia yang dia tertinggal tu pun pak mertua aku yang amik esok pagi…
Kak ira aku ni jugakla yang nmpak hantu air dok berenang2 tu…. Kira hantu air ni memang minat kat dia kot….
Hehehe… seram… kalau jadi kat aku…
Kisah Nyata - Cerita Seram Di Singapore

Kisah Nyata - Cerita Seram Di Singapore

 Image result for kisah seram di singapura

Dunia Seram - Cerita Seram Kisah Nyata di Singapore waktu kemarin Naik Bis Tingkat.
Awas yang punya penyakit jantung jangan baca ini.Resiko tanggung Sendiri.

Malam ini udara dingin sekali.. Saya yang sedang berdiri di halte, mengusap-usap telapak tangan untuk mengusir dingin.di Halte Orchard menuju Geylang.
Sayup-sayup terdengar suara burung hantu di kejauhan. Saya mengutuk boss dalam hati, karena memaksa saya berangkat pada jam yang sangat tidak menyenangkan ini.
Saya ditugaskan untuk mengantarkan sebuah paket ke sebuah gudang tua di ujung kota. Perjalanan ke sana memerlukan waktu sekitar setengah jam, dan satu-satunya jenis angkutan umum yang tersedia adalah bis bertingkat yang sudah tua dan jalannya lambat.
Setelah menunggu lama, akhirnya bis itu muncul. Saya pun naik. Hanya Ada beberapa penumpang saja yang terlihat. Saya terus melangkah menuju tangga karena dia memutuskan untuk duduk di tingkat atas saja. Tetapi langkahnya dihentikan oleh seorang nenek keriput yang duduk di dekat tangga.
Nenek itu berkata,"Jangan naik ke atas, nak. Di atas berbahaya." Saya terkejut. Dia pernah mendengar kisah-kisah menyeramkan tentang bis bertingkat seperti yang pernah diceritakan teman-temannya. Karena Merasa ngeri, Saya pun mengurungkan niatnya untuk naik ke atas. Setelah memilih sebuah bangku yang agak jauh, Saya duduk sambil membayangkan hal-hal yang mengerikan yang mungkin terjadi.Hati bertanya jangan-jangan Nenek ini hantunya.soalnya Nenek itu mengerikan,keriputnya seperti di film Nenek Sihir.
Perjalanan 30 menit yang menegangkan itu pun akhirnya dapat dilalui. Saya telah sampai di tempat tujuannya, ketika bis bertingkat itu berhenti di sebuah halte. Saya turun sambil menarik nafas lega, sementara bis itu kembali melanjutkan perjalanannya.
Keesokan malamnya, Saya kembali Ditugaskan boss untuk mengantarkan sebuah paket lagi ke gudang yang sama. Saya pun kembali berangkat menuju halte. Bis yang sama dengan bis yang kemarin muncul lagi. Saya naik.
Penumpang bis yang terlihat hanya beberapa orang saja. Saya lalu berjalan menuju tangga. Tetapi di sana Saya kembali dihentikan oleh seorang nenek keriput yang duduk di dekat tangga. Nenek yang sama dengan yang kemarin.Saya tambah curiga,kok bertemu dengan Nenek itu lagi.Ada apa gerangan?apakah benar itu Nenek adalah arwah gentayangan?hmmmm
Nenek itu berkata,"Jangan naik ke atas, nak. Di atas berbahaya." Saya teringat dengan pengalamannya kemarin. Ia merasa takut dan memilih untuk duduk di sebuah bangku yang agak jauh dari tangga. Setelah 30 menit, bis bertingkat itu akhirnya berhenti di halte tempat tujuan Saya. Saya turun dengan perasaan lega. Dan bis itu pun melanjutkan perjalanan kembali.
Keesokan harinya, tepat pada malam Jum’at, Saya kembali diberi tugas Oleh boss untuk mengantarkan sebuah paket lagi ke gudang yang sama Dengan sebelumnya. Saya menunggu bis di halte sambil melihat kesekelilingnya.
Suasana kota terlihat meriah. Lampion dan hiasan berwarna warni Menghiasi sudut-sudut jalan. Ketika bis bertingkat yang ditunggunya datang, Saya naik. Bis itu adalah bis yang sama dengan yang kemarin.
Saya melihat ke arah bangku di dekat tangga, dan benar saja, nenek yang sama dengan yang kemarin terlihat duduk di situ.
Saya lalu memberanikan diri mendekati nenek keriput itu.
Sebelum nenek itu berkata apa-apa, Saya mendahuluinya, "Nek, apapun Yang akan Nenek katakan, saya tetap akan naik dan duduk di atas. Meskipun Malam ini adalah malam Jum’at dan suasana kota begitu menyeramkan, saya tidak takut akan sesuatupun!"
Tanpa menunggu jawaban apa-apa dari nenek tua itu, Saya lalu naik ke atas. Tidak ada penumpang satu orang pun di atas. Saya memilih untuk duduk di dekat jendela, dan menunggu dengan perasaan tegang.
Tetapi hingga 30 menit berlalu, tidak terjadi apa-apa. Akhirnya Saya sampai di tempat tujuan, dan bis itu berhenti di sebuah halte. Saya turun dari tingkat atas dan mencari si nenek keriput didekat tangga.
Setelah bertemu, lalu Saya bertanya, "Nek, kenapa sih, Nenek melarang penumpang untuk naik ke atas? Saya sudah mencoba sendiri, ternyata di atas tidak ada apa-apa yang membahayakan. Sebenarnya ada apa sih, nek?"
Sambil menunjukkan jarinya ke atas, nenek keriput itu menjawab, "Di atas berbahaya, nak. Tidak ada supirnya."
-Light
Kisah Seram - Di Kem Putrajaya

Kisah Seram - Di Kem Putrajaya

Image result for kisah seram di india
 
Dunia Seram - Bulan Julai lepas kelas aben adakan kem di Putrajaya.Lokasi kejadian dirahsiakan sebab takut disaman.[hehe]
Tapi aben akan bagi hint sikitlah pasal tempat ni.Dia terletak bersebelahan dengan Perkampungan Orang Asli & dekat2 dengan PICC.
Masuk2 je dekat kawasan ni memang rasa mcm best sbb pemandangan dia yg cun+ade tasik dkt lokasi kem kami.One thing, bila check in je dlm bilik, semua melompat-lompat sambil menjerit atas katil.Dalam happy2 tu, tiba2 kami terdengar orang menjerit "Woi!!" dengan kuat.Kami pun tergamamlah and tanya each other sapa yg menjerit tadi.Semua terdiam and cepat2 manage luggage masing2.
Tepat 7.20 p.m. kami decide utk mandi.So, aben offer utk mandi dulu sbb badan dah berlengas memandangkan siang tu kami ada trip ke UPM.At last, semua berebut utk mandi malangnya aben kena tunggu turn.
[Dalam bilik tu ada 7 orang.6 melayu seorang india.]
Sebaik tiba turn aben utk mandi, bulu roma sudah meremang sebaik saja masuk ke dalam toilet tu.Disebabkan aben ada kelebihan utk melihat benda alah ni, jadi aben buat tak tahu saja sebab dah biasa.Tengah syok mandi sambil nyanyi lagu
"Masih Jelas" tiba2 mata aben tergerak utk pandang ke arah tingkap yg terletak sebelah cermin.Dalam kegelapan senja tu, aben ternampak ada sepasang mata berwarna merah sedang menjenguk ke arah aben.Semakin aben tekun melihat, semakin jelas wajah lembaga tersebut.Makin lama muka dia kian ternampak+bau yg sangat meloyakan mengalahkan bau shower foamku.[huhu]

Dalam ketakutan itu, aben membasuh muka yg dipenuhi dgn facial foam cepat2.Then, terus aben buka pintu.Semasa buka pintu, aben terdengar orang ketawa perlahan dari arah tingkap tadi.
Kawan2 aben semua terkejut tengok aben mandi dengan keadaan pintu terbuka.Sebaik selesai mandi, aben pun terus keluar and capai baju dalam bag.
Lepas keluar bilik utk sembahyang maghrib berjemaah, kawan2 aben semua tanya kenapa aben mandi sambil buka pintu.Aben pun ceritalah dekat mereka apa yg terjadi.Bertambah takutlah mereka memandangkan aben mempunyai kebolehan utk tgk benda2 ni.
Dalam perjalanan ke surau, aben ternampak kawan perempuan aben tgh berlari2 ke arah aben.Masa yg sama, aben tak sedar yg aben telah ditinggalkan oleh kawan2 aben.Kelibat kawan aben tu kelihatan semakin dekat dgn aben.
Kelibat tadi semakin laju bergerak menuju ke arah aben.Lama-lama ia kelihatan seakan terbang and terus dia ambush aben sampailah aben terjatuh atas tanah.Kebetulan, cikgu aben lalu dekat situ and cepat2 dia bantu aben.
Malamnya, aben tak dapat tidur.So, kami pun decide utk borak2 cerita hantu.Sedang seronok berborak, tiba2 kawan aben menjerit nama aben.Dia kata, dia terasa ada tangan berbulu peluk dia dari arah belakang.Aben pun katalah dekat dia jgn panic and biar je dia buat mcm tu.
Tapi disebabkan kawan aben ni degil ya amat, dia pun berlari ke arah aben.Maka benganglah makhluk tadi + dia pun menganggu lah kami sebilik.Malam tu, kami membaca surah yassin beramai-ramai.Then, kami pun tidurlah.
Tengah sedap dibuai mimpi, tiba2 aben dikejutkan oleh sesuatu.Bila aben terjaga, aben ternampak suatu lembaga berambut panjang memutih[uban lah tu],mengerbang mcm tak pernah diurus.Dia pakai baju putih yg lusuh dgn kesan macam tanah dekat baju dia tu.Sah2 lah benda tu Cik Pon.Dia ajak aben keluar bilik.
Kami berborak each other.Sepanjang conversation kami tuh, dia asyik menangis teresak2.FYI, tangisan dia tu mcm kita psg hi-fi dkt rumah.Mcm bergema sayup2 gitu kan.
Dia kata dekat aben,
"kenapa kau dtg sini? ini tempat aku.Kawan2 kau dah cemarkan tempat aku!!!"Dia menjerit bagai nak rak tu yg buat aben takut tu.Aben pun dengan tenang kata dekat dia,
"kami sekadar dtg utk menuntut ilmu.Kami tahu ini tempat kau, tapi tolonglah jgn ganggu kami".mcm tulah lebih kurang aben ckp.
"kawan2 kau dgn kau dtg ke sini tanpa minta izin! kawan2 kau jugak ada yg suka2 kotorkan tempat tinggal aku!!"sambil tu dia tunjuk ke arah satu pokok yg dekat bawah dia mcm ada tempat pembuangan sampah.
aben pun balaslah,
"baiklah kalau engkau tidak suka,esok kami akan beredar.Kami jugak akan bersihkan tempat tinggal kau"
maka menangis kuat lah Cik Pon tersebut sambil melayang2 di udara.berlari 120km/h lah aben masuk ke bilik lepas tu.
Esoknya[hari last kem], aben suruh cikgu buat activity gotong-royong around lokasi kem tu lah.Lepas tu, kawan aben tanya kenapa aben keluar malam2 buta tu.Aben just diam coz takut mereka akan takut.

Berakhirlah story aben disitu.
Back to school, kawan2 aben semua cerita pengalaman masing2.Antaranya;
Cerita Budak Pompuan
1. Dengar tangisan bayi dari dalam toilet.
2. Kaki kena geletek sedangkan tak da sapa dekat bawah katil
3. Kena kacau masa mandi

Cerita Budak Laki
1.Terakam gambar hantu dalam surau.[ada asap dlm gambar tu sdgnkan surau tu non-smoking area.kalau nak kata vibration, sekeliling gambar tu memang clear and cantik.]------sori gambar tak leh paste sebab budak tu da lama tak dtg sekolah.Dialah satu2nya indian dkt kelas kami.
So far, itu jelah cerita yg aben dgr dari kwn2 n yg aben alami sendiri.Hope korang enjoy nan story yg mungkin does not make sense ni.Tapi, inilah apa yg dialami oleh aben dgn kwn2.
FYI, masa nak tinggalkan lokasi kem, nampak mcm horror je.Sedangkan masa nak pergi, indah kemain.

Kisah Misteri - Danau Berisi 500 Tengkorak di India

Kisah Misteri, Danau Berisi 500 Tengkorak di India

Dunia Seram -
Seperti yang kita ketahui, danau terkenal dengan pemandangannya yang sangat indah, namun berbeda dengan danau yang satu ini. Danau ini terkenal karena pemandangannya yang sangat mengerikan.

Danau Roopkund yang terdapat di India ini, dikelilingin dengan tengkorak sebanyak 500 tengkorak. Tengkorak ini berserakan di mana-mana, danau ini pun menjadi danau yang memiliki sebuah kisah misteri karena asal tengkorak tersebut belum diketahui.

Seperti dikutip dari palingseru.com, kisah danau ini kemudian menjadi semakin misteri setelah diketahui fakta dibalik tengkorak tersebut.

Dikisahkan pada tahun 1942, seorang pria Inggris yang bekerja sebagai penjaga hutan di India telah menemukan danau beku yang dikelilingi oleh tengkorak. Pemandangan ini semakin mengerikan di saat musim panas, karena air di danau tersebut mencair dan menunjukan banyak tengkorak yang tergenang di atas air danau tersebut.

Kemudian pemerintah Inggris mengutus tim peneliti untuk meneliti tengkorak-tengkorak yang berserakan di danau tersebut.

Lalu, sebuah pendapatpun muncul mengenai asal tengkorak itu. Tengkorak tersebut merupakan jenazah dari tentara Jepang yang masuk melalui India.

Namun, setelah di teliti lebih dalam, ternyata tengkorak itu bukan merupakan jenazah tentara Jepang, tapi tengkorak itu sudah berumur cukup tua, dan udara dingin lah yang mengawetkan daging, rambut, tulang, serta tengkorak mereka. Namun, penyebab kematiannya masih menjadi misteri.

Pada tahun 2004 lalu, barulah peneliti mendapat sebuah pernyataan yang cukup benar mengenai penyebab kematian tengkorak tersebut. Tengkorak yang telah berasal dari masa 850 SM, diperkirakan menurut tes DNA tengkorak itu milik dari dua kelompok, Kelompok pertama merupakan satu suku, dan kelompok ke dua merupakan penduduk lokal.

Pernyataan ini pun diperkuat dengan ditemukannya sejumlah bukti berupa, cincin, tongkat bambu, tombak, dan sepatu kulit. Beberapa peneliti mengatakan, tengkorak tersebut merupakan jenazah penduduk yang melakukan penziarahan yang dibantuk penduduk lokal.

Hasil penelitian menunjukan bahwa, penduduk tersebut mati dengan penyebab yang sama, yaitu karena pukulan keras yang ada di kepalanya. Pukulan itu di duga akibat pukulah benda tumpul yang sangat keras.

Dari pernyataan tadi, mereka menyimpulkan bahwa 500 orang yang meninggal tadi akibat adanya badai es yang datang secara tiba-tiba. Diperkirakan para jenazah tidak memiliki tempat berteduh sehingga mereka pun mati akibat badai es tersebut. Diperkirakan tengkorak itu telah ada selama 1.200 tahun yang lalu.
 
Sumber
Cerita Hantu - ROH TAK TENTERAM

Cerita Hantu - ROH TAK TENTERAM

Image result for ROH TAK TENTERAM

Dunia Seram - Ibuku hanya terpaku apabila mendengarkan berita sedih itu. “Kami harap Cik Rahmah banyakkan bersabar,” nasihat anggota polis yang membawa berita berita sedih kepada keluarga kami pada petang itu, berita kematian bapa saudaraku iaitu adik ibuku. Walaupun umurku baru 12 tahun, namun aku masih ingat segalanya. Ia berlaku dalam tahun 1972. Pakcikku menemui maut dalam satu kecelakaan jalan raya di Jalan Bahar. Beliau menunggang skuter bersama isterinya yang sedang sarat mengandung enam bulan, anak sulung mereka.
Pakcikku yang kami panggil “Pak Su” baru berusia 33 tahun ketika beliau pergi meninggalkan kami. Masa itu keluarga kami tinggal di Pepsy Road di Pasir Panjang, berdepan dengan Masjid Islah. Apabila malam tiba, keadaan begitu gelap dan sunyi. Yang kedengaran hanyalah bunyi cengkerek dan unggas malam. Hanya sesekali terdengar bunyi kenderaan berlalu – kenderaan yang dimiliki oleh orang kampung tengah yang terletak tidak jauh dari rumahku. Sesekali terdengar bunyi salakan anjing. Semasa hidupnya, pakcikku adalah seorang yang peramah, mesra dan periang. Bergurau dan bersakat dengan kami adik beradik adalah antara kegemaraannya. Beliau juga suka menunggang skuter dengan laju.
Sering ibu dan ayahku menegur cara beliau menunggang skuter. Namun pakcikku tidak menghiraukannya. Pada suatu hari aku terdengar ibuku memarahi pakcikku, “Kau jangan degil, nanti kau mati pun dengan skuter ni!” Mungkin benar kata orang, seseorang yang mati secara mendadak seolah-olah terasa kerana tidak dapat berpesan atau meninggalkan wasiat. Mayat dan roh mereka dikatakan seolah olah tidak tenteram. Setelah tiga hari dikebumikan, kami sekeluarga sering didatangi roh arwah pak su. apabila masuk waktu maghrib, kami selalu ternampak semacam imbasan beliau di bilik belakang tempat beliau dimandi dan dikafankan.
terdengar seperti suara beliau berbual-bual, bunyi skuter beliau dan jugak bunyi siulannya.
Yang paling menghairankan kami, walaupun sudah hampir dua minggu berlalu,namun bau pacai dan setangi yang kami gunakan untuk menguruskan mayat beliau masih kuat baunya. Yang masih ku ingat, kakak dan kedua-dua abangku sering diganggu pak su, kerana semasa hayatnya pak su begitu mesra dengan mereka. Kakaklah yang sering melihat bayangan pak su. Abang-abangku pula sering diganggu semasa tidur, dicuit-cuit dihidungnya – kebiasaan pak su semasa hidupnya. Ibuku pulak sering terdengar bualan dan siulan adiknya itu. Isteri arwah pula sering terngigau-ngigaukan beliau. Beliau sering bermimpikan arwah pak su memesan agar beliau menjaga anak yang bakal dilahirkan itu dengan sempurna. Pernah juga isteri beliau terjaga kerana bermimpikan arwah pak su datang berjumpa dengannya lalu menunjukkan bekas jahitan post mortem pada tubuhnya.
Masih ku ingat ketika itu isteri pak su terjaga pada tengah malam sambil memekik nama pak su dan diikuti dengan salakan anjing yang mendayu-dayu. Sungguh menyeramkan ketika itu. Mungkin benar kata orang, roh orang yang baru mati akan berada di dalam rumah selama 40 hari. Kami sering mengaji dan membaca yasin serta berfatihah untuk disedekahkan kepada arwah tetapi kami hairan mengapa rohnya seolah-olah tidak tenteram. Apa yang menghairankan kami lagi ialah pada setiap hujung minggu ketika abang dan seorang lagi pakcikku menziarahi kubur allahyarham, terdapat lubang dihujung kaki atau di bahagian kepala kubur beliau.
Menurut pakcikku yang sorang lagi, lubang tersebut begitu dalam. Beliau cuba menyucuk lubang itu dengan kayu sepanjang 4 kaki dan dilepaskan, batang kayu itu terus jatuh ke bawah. Yang lebih menghairankan, apabila lubang di bahagian kakinya ditutup minggu ini, akan muncul pula lubang dibahagian kepalanya pada minggu depan. Begitulah keadaannya berterusan.
Kami pula sering berasa ketakutan – terutama sekali aku dan kakakku. Mentelah lagi salah sorang sahabat karib pak su pula dikatakan terkena “badi” beliau. Entah macam mana, dengan izin Allah swt. masuk minggu ketiga, nenekku (kini sudah arwah) bermimpikan pak su memberitahunya supaya membersihkan bilik bekas beliau dimandi dan dikapankan. Menurut arwah nenekku, pak su memberitahunya bahawa bilik itu tidak dibersihkan dengan betul. Masih terdapat bekas-bekas darah dan air mandi beliau yang bertakung dibawah tikar getah dalam bilik itu. Memang benar seperti kata Allahyarham di dalam mimpi arwah nenekku.
Keesokkan harinya, kami sekeluarga membersihkan bilik tempat Allahyarham dimandikan dan dikapankan – ternyata masih terdapat bekas-bekas darah dan air mandi beliau yang masih lembab di bawah tikar getah itu. Ayahku terus membakar tikar getah itu dan abunya ditanam. Kami sekeluarga lantas membersihkan bilik itu dengan lebih sempurna lagi. Hairannya, setelah itu kami sekeluarga tidak lagi diganggu. Kini sudah lebih 30 tahun berlalu, anak di dalam kandungan makcikku dulu sudah pun dewasa dan menjadi seorang isteri yang baik. Aku juga tidak pernah lupa mendoakan al-fatihah untuk allahyarham pak su setiap kali selepas solat.

Kisah Legenda - Aisha, Gadis Malang Dengan Kematian


Legenda Aisha, Gadis Malang Dengan Kematian
 
Dunia Seram - Cerita ini adalah sebuah urban legend mengenai seorang gadis kecil yang bernama Aisha yang tinggal di desa dan sangat pemalu, setelah pindah ke ibukota pada tahun 1984. Tidak lama kemudian Aisha mengalami sejenis penyakit yang langka, dari penyakitnya yang berpusat di kedua bola mata, matanya sangat sensitif terhadap cahaya terang, oleh sebab itu Aisha selalu memakai kaca mata berwarna hitam.
Dalam kehidupan sehari-harinya, Aisha selalu menghindar dan marah apabila ada seseorang yang mengambil foto dirinya, karena Aisha sangat sensitif terhadap cahaya yang dikeluarkan oleh kamera, cahaya yang terang itu akan menyebabkan Aisha mengalami sakit kepala yang sangat parah.

Aisha pernah mengalami suatu peristiwa buruk ketika ia menghadiri sebuah acara pertemuan tahunan di tempat kerja Aisha, saat itu fotografer yang ditugaskan mengambil foto para peserta tidak sengaja telah mengambil foto Aishah, lampu flash yang dikeluarkan kamera telah menangkap Aishah, kemudian setelah itu secara tiba-tiba Aisha mengalami sakit kepala yang teramat sangat sakit sehingga mulutnya berbuih menahan kesakitan.

Dia meronta-ronta di atas lantai sehingga pihak ambulan membawanya ke rumah sakit, selama 3 hari Aisha dirawat di rumah sakit dengan cahaya lampu yang redup. Fotografer yang tidak sengaja mengambil foto Aisha meminta maaf kepadanya.

Sejak peristiwa buruk itu Aisha telah berhenti bekerja, Dokter telah memberikan beberapa jenis obat-obatan dan Aisha diberikan waktu untuk beristirahat dalam waktu jangka yang lama supaya keadaanya membaik. Di rumahnya Aisha hanya duduk dan keluar pada malam hari untuk membeli makanan di mana pada malam hari cahaya tidak terlalu terang.

Tetangga Aisha sangat simpati dengan keadaan Aisha dan mengizinkannya untuk tinggal sementara di rumah tetangganya tersebut tanpa perlu membayar sewa sampai keadaan Aisha benar-benar sehat untuk pulang ke kampung halamannya.


Catatan: Apakah foto jenazah Aisha tersebut asli atau palsu? karena sampai saat ini tidak ada bukti otentik dari foto tersebut, mungkin saja foto tersebut diambil dari foto-foto jenazah lain dari rumah sakit kemudian di asumsikan sebagai jenazah Aisha, tetapi entah mengapa setelah melihat foto ini mata kita sangat cenderung tertuju ke arah kedua matanya, apakah foto ini asli dari Aisha? percaya atau tidak kembali kepada pendapat pembaca menilainya, karena kisah ini hanya sebuah kisah Urban Legend.

Setelah sebulan telah berlalu, keadaan Aisha telah pulih dan sehat kembali, tibalah hari itu untuk Aisha pulang ke kampung halamanya. Pada malam itu, Aisha telah pamit keluar dari rumah tetangganya untuk menuju ke stasiun, dalam perjalanan menuju stasiun, Aisha mengalami nasib yang malang, ia telah diculik oleh 4 pria tidak dikenal, Aisha dibawa paksa oleh 4 pria itu menuju ke sebuah rumah kosong, kemudian kedua kaki dan tangan Aisha telah diikat.

Aisha pun meronta hingga menangis meminta pertolongan, kemudian pakaian yang ia pakai satu persatu telah dilepaskan dan ia diperlakukan secara keji oleh pria-pria tersebut dengan bergilir. Kemudian salah satu dari pria tersebut mengeluarkan sebuah kamera untuk mengambil foto perbuatan keji tersebut.

Saat itu juga Aisha meminta tolong pada pria itu supaya dirinya tidak di foto olehnya, kemudian Aisha telah menjelaskan tentang keadaan penyakitnya yang sensitif terhadap cahaya, namun pria tersebut tidak menghiraukan penjelasan Aisha sama sekali sehingga pria itu pun langsung mengambil foto Aisha, lampu flash yang menyilaukan itu menyebabkan penyakit Aisha kambuh kembali, ia merasakan bahwa kepalanya sangat sakit dan sakit, kemudian Aisha meronta dan menjerit-jerit kesakitan.

Foto Aisha diambil oleh pria itu secara bertubi-tubi, setiap kali cahaya flash tersebut terkena matanya, Aisha merasakan sakit kepalanya yang sangat teramat sakit, kemudian darah segar pun mulai mengalir melalui hidung Aisha. Setelah itu, Aisha dibawa ke sebuah jembatan, dan dia telah dicampakan dengan keji dalam keadaan sakit kepala yang kronis dan tubuh yang lemah tidak berdaya.

Sebelum Aisha dicampakan secara keji, Aisha sempat berkata kepada 4 pria itu, Aisha berkata "Siapapun yang melihat foto-foto diriku yang telah diambil oleh kalian, aku akan membuat mereka menderita yang sama dengan penderitaan yang aku alami saat ini. Aku bersumpah! Jika aku telah mati sekalipun, celakalah mereka yang melihat fotoku!".

Setelah 2 hari kemudian, Aisha ditemukan sudah tidak bernyawa dan jenazah Aisha ditemukan telah terapung di sungai. Jenazah Aisha dibawa ke rumah sakit untuk diotopsi supaya dikenal identitasnya, Dokter yang melakukan otopsi telah mengambil foto jenazah Aisha untuk direkomendasikan kepada pihak kepolisian.

Namun peristiwa mengerikan pun terjadi ketika cahaya flash dari kamera memancar ke arah jenazah Aisha, tiba-tiba saja jantung Aisha kembali berdenyut seketika dan terlihat jenazah tersebut telah menghembuskan nafas terakhir, Dokter dan para anggota medis pun sangat terkejut melihat kejadian aneh itu.

Setelah foto jenazah Aisha telah dicetak untuk rekomendasi kepada pihak kepolisian, tiba-tiba saja Dokter yang memberikan foto tersebut jatuh pingsan secara mendadak kemudian tewas secara mendadak karena terkena serangan jantung.

Setelah itu, foto jenazah Aisha yang disimpan sebagai bukti kejahatan kriminal oleh pihak kepolisian yang diberikan oleh rumah sakit kini telah dimusnahkan karena menurut kabar foto tersebut membuat dampak yang sangat negatif kepada siapapun yang melihat foto tersebut seperti merasakan sakit kepala secara tiba-tiba.

Kemudian entah disengaja atau tidak sengaja foto jenazah Aisha telah muncul kembali, kali ini muncul tidak dalam bentuk foto melainkan di media internet dan mungkin foto ini sudah tersebar luaskan. 


Sumber